Mannenkoor voldaan terug uit Roemenië.

Donderdag 13 september 1918 vertrok het Baarns Mannenkoor van vliegveld Eindhoven naar de universiteitsstad Cluj Napoca. Na 2 uur rijden met de bus arriveerde men om 23.00 uur bij hotel “The White Horse” in Peris. De dames van het hotel hadden het diner klaarstaan en de heren konden direct aanschuiven.

De volgende dag was een drukke dag. In de morgen een rondwandeling door het dorp, daarbij werd volop genoten van de gastvrijheid van de bewoners en in de middag was er een repetitie gepland met het schoolkoor. Om 19.00 uur vrijdagavond een concert. Samen met het school-koor, maar ook met optredens van de plaatselijke dansgroepen. Voor een stampvolle zaal met een enthousiast publiek, dat heel opgetogen reageerde, toen zij hoorde, dat wij ook twee Hongaarse liederen hadden ingestudeerd. Deze werden samen met de kinderen gezongen. Het concert werd afgesloten met het altijd mooie en bekende, Edelweiß uit de Sound of Music, dat ook samen met de kinderen werd gezongen. Het leverde een daverend applaus op van het publiek. Het koor bedankte op haar beurt de kinderen, met een “gouden” medaille met toepasselijk opschrift. Een geste, die de kinderen duidelijk blij verraste!

Zaterdagmorgen werd, in het naburige stadje Gornesti, het kasteel van de familie Teleki bezocht. Een kasteel van wat vergane glorie. Omdat het regiem van dictator Ceaucescu het geconfisqueerd had en gebruikt voor diverse doeleinden (o.a. weeshuis). De familie Teleki probeert met rondleidingen en feesten en partijen geld te verdienen om zo weer het kasteel in originele staat terug te brengen. Heel langzaam begint dit resultaat te geven.

Zaterdag- en zondagmiddag trad het koor op, tijdens het “pruimenfeest” in Jara, een dorpje op enkele kilometers van Peris. Zaterdag werd het koor ontvangen door de fanfare en onder begeleiding van een tweetal kozakken te paard het dorp binnengeleid.

Zondag werden de mannen verrast, toen zij met paard en wagen (6 stuks) van Peris naar Jara werden gebracht. Een prachtige rit door de heuvels rond Peris. Beide middagen trad het koor op met het kinderkoor uit Peris. Dit alles voor een enthousiast publiek, dat vooral tijdens de Hongaarse liedjes, vrolijk meezong en meeklapte. Na het optreden konden de mannen genieten van andere artiesten en folkloristische dansgroepen. Daarna werd de markt bezocht, waar allerlei lokale lekkernijen geproefd konden worden. De mannen lieten zich verleiden tot een partijtje touwtrekken, maar waren helaas behoorlijk kansloos tegen de krachtpatsers van het dorp.

Maandag was een dag om wat meer van het land te zien. Eerst werd de enorme zoutmijn van Sovata bezocht. Met de bus door een tunnel een paar 100 meter naar de diepte en vervolgens nog een trap van 200 treden af. Maar dan kom je ook in schitterende grotten van 20 meter hoog. Deze grotten hebben zich ontwikkeld tot kuurcentrum voor mensen met ademhalings- problemen (o.a. astma). Zo vind je in deze ruimtes een school, een kerk, en een speeltuin. Ook zie je er veel ouders met baby’s en jonge kinderen. In de middag bezochten de mannen het stadje Sigisoara. Een historische burcht met indrukwekkende gebouwen en kerken. Je kunt hier het geboortehuis bekijken van de beruchte graaf Dracula. Sommige mannen plaatsten wat vraagtekens bij het verhaal. Maar ja, het is dan ook al zo’n 800 jaar geleden!

Met een ervaring rijker ging het koor op dinsdag weer naar Nederland terug. Foto’s en een paar filmpjes van de reis zijn geplaatst op www.baarnsmannenkoor.nl